Aktivering för din hunds behov

Aktivering är för hunden Och dig. – Med det menar jag att, för att det skall bli en aktivering som fungerar i längden och som hunden verkligen skall må bra av att göra, krävs att även du gillar att utföra det med din hund. Det är viktigt för alla individer att utvecklas. Både hund och människa får en en bra dusch med må-bra-hormoner av känslan att lyckas efter ansträngning.

När du och din hund gör saker tillsammans som ni båda gillar att göra så skapar du en fantastisk teamkänsla med din hund.

Här är lite förslag på aktivering som du kan lägga in på dina promenader och utevistelser med din hund.

Söka godis som du gömmer lagom svårt för din hund att hitta på ett självständigt sätt.

Inomhus kan du lägga det i en smart aktiveringsleksak, eller handduk/matta, lägga godis eller saker runtom på bra uttänkta ställen inne.

Söka saker som du kastar ut. Söka godis i träd.

Lägga spår som hunden skall gå efter.

Kasta/lägga ut saker som hunden apporterar.

Söka kantareller (finns böcker, information online, kurser online, och såklart det bästa är att gå en fysisk kurs i kantarellsök).

Nosewework – söka efter en inlärd doft

Klövja – hunden bär särskilda klövjeväskor som du kan lägga saker i, anpassade efter hur mycket hunden kan bära.

Dragträna, cykla /åka longboard, springa, vandra.

Lära olika trix eller fjärrdirrigering tex, pang spela död, selfie kika fram över axel, slalommellan mellan benen, runda träd eller stolpar.

Träna hunden att hitta dina nycklar.

Apportering/hämta olika föremål

Dogparkour vilket är ett fantastiskt sätt att träna hundens balans självförtroende och kroppskontroll samtidigt som ni tränar samarbete.

Lydnadsträning som tex stanna, inkallning, gå vid sidan, gå fint kopplet, ligga på filt.

Det fina med aktiviteter som passar hunden och dig, är även att när det är gjort med hunden kan vi även träna passivitet på ett sätt där hunden är mottaglig och kan utveckla sin förmåga att vara lugn i olika miljöer.

Bara vara. Att sitta vid en sjö helt stilla och titta ut över vyerna. Eller sitta på ett hund-vänligt kaffe´ med sin hund och kanske med sina vänner och se att hunden är lugn och mår gott. Eller vara ute i naturen med vänner och kunna laga mat/sitta och fika och umgås och se att även hunden trivs och mår bra och vara med. Det är iallafall en viktig anledningen till att jag har hund.

Problemlösning och sysselsättning som är lätt att ta med är att ha en Kong som du fyller med nåt gott så det tar lite tid för hunden att få fram allt, och hunden kan få lite lättare att sedan slappna av.

Elsa och Hanna tittar ut över sjön, Ottjön, Jämtland.

Om du vill ha vägledning med in träning i att hitta och utveckla en aktivering som passar er bra, tveka inte att ta kontakt för att boka in enskild träning/privatträning!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *