Frågor om Klor och Kloklippning

De vanligaste frågorna jag får om kloklippning och mina svar på dem.

Hur ofta skall man klippa klorna? Vanligaste intervallen för kloklippning brukar vara lagom varannan eller var tredje vecka. Med för långa klor får hunden även ont i sina tassar eller i sin kropp eftersom hunden börjar kompensera sina rörelser när klorna tar emot för mycket när den går eller springer.

Det som kan påverka intervallen för behov av kloklippning är faktorer som att det är vinter och snö och klorna slits mindre eftersom det inte blir samma frixion mot underlaget när hunden går.

När det inte är snö slits även klorna olika mycket beroende på skillnader i ras och individ.

Hur vet man var pulpan är när klorna är svarta? Om man tittar på klon underifrån och klipper mycket lite i taget så kan man se pulpan antingen som en liten svart prick, om det är lite död hud och smuts under klon. Om klon är helt ren och ingen död hud under klon så kan man se klon som ett skal som sticker ut över pulpan.

Vilken längd skall klorna ha? Detta skiljer sig mellan raser. Men ett grundmått man iallafall kan ha och som gäller alla raser är att klon klon inte skall ta i golvet när hunden står med neutral kroppshållning.

Hur lär jag hunden att låta mig klippa klorna? Väldigt kortfattat beskrivet så kan man tänka inlärningen i massa olika delmoment som man tränar. Exempel olika moment är. Att vara stilla. Att vara stilla när man håller i tass. Att vara stilla när man håller i tass och en klotång i handen. Att vara stilla när man håller i tass och en klotång i handen som man närmar sig en klo med. Att vara stilla när man håller i tass och en klotång i handen som man närmar sig en klo med och nuddar klo med. Att vara stilla när man håller i tass och en klotång i handen som man närmar sig en klo med och klipper en klo.

Det är noga att i träningen bygga upp tilliten med hunden genom att ha mjukt handlag. Belöna ofta. Tvinga inte hunden. Träna ofta. Och framför allt var lugn själv.

Bor du i Östersund med omnejd och vill ha hjälp av mig med din träning med kloklippning kan du boka tid för det här. Du boka tid för kloklippning i Brunflo. Du kan även få hembesök för kloklippning på din hund och gör det såklart på ett sätt så hunden känner mindre stress över det efter varje gång jag kommer till er. Kloklippning kan du boka här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *